Jeg har bagt mit eget rugbrød i nogle år, noget jeg har gjort takket være en god veninde, som forsynede mig med en portion surdej. Jeg holdt rugbrødsbagningen kørende i et årstid på den surdej, som selvfølgelig er blevet fornyet hver gang jeg bagte rugbrød.
De seneste måneder har jeg så ikke lige fået bagt rugbrød eller brød i det hele taget, så min surdej har bare stået i køleskabet og langsomt gået til grunde.
Normalt kan surdejen sagtens holde sig i tre ugers tid, men flere måneder kan den i hvert fald ikke holde.
Jeg havde brug for en ny surdej og surfede lidt rundt på nettet for at finde en god opskrift, men dem jeg fandt tog vildt lang tid og virkede ret komplicerede, så opgaven forekom mig helt ærligt at være uoverskuelig, men så…
Forleden fandt jeg en surdejs opskrift på rugmel, på Aurions hjemmeside. Så tak for det til dem. Jeg har gengivet opskriften nedenfor…
Ingredienser:
1. omgang:
80 gr. økologisk rugmel
1 dl. vand
2. omgang:
80 gr. økologisk rugmel
1 dl. vand
Sådan gør du:
1. omgang rugmel og vand blandes til en lind dej. Dejen stilles i en bøtte med låg et lunt sted i 24 timer. Jeg bruger en Margreteskål med låg.
2. omgang rugmel og vand røres sammen til en lind dej og herefter røres det sammen med dejen fra omgang 1. Sæt låget på igen og stil igen et lunt sted i 24 timer.
HUSK!!! Surdej må gerne opbevares i et glas – men UDEN låg. Dejen hæver og glasset kan risikere at springe. Sæt i stedet glasset i en frostpose som lukkes så tæt på toppen af posen som muligt.
Find flere oplysninger i Aurions Bagebog “Fra korn til brød” af Jørn Ussing Larsen.
Den store forskel på en almindelig gærdej og en surdej er at surdejen danner naturlige mælkesyrebakterier og gærsvampe, hvilket gærdejen kun gør i meget ringe grad.
Opfriskning af surdej:
Hvis surdejen ikke bruges inden for tre uger, bør den friskes op. Dette gøres ved at man tager 1 dl. vand, blander det med 100g rugmel og ½ dl. af den gamle surdej. Denne blanding henstår i ca. 4 timer ved stuetemperatur og sættes derefter i køleskab.
Surdejen kan bruges til meget forskelligt bagværk. Prøv foreksempel at bage dit eget veganske rugbrød
hvordan virker surdejen så?
er den okay i stedet for en gammel gammel en af slagsen?
Hej Simone
Tak for dit spørgsmål 🙂
Personligt synes jeg at surdejen virker ok, men jeg vil til hver en tid foretrække at bruge “den gamle”. Ind i mellem går der for lang tid mellem at jeg bruger surdejen, og for bliver den alt for gammel – synes jeg, og så er den surdej her fin til at starte op igen.
Hav en fantastisk dag
Lene
Hej Lene
Nok lidt sent at spørge, men jeg har ledt efter en rugmels surdej og fandt så dig. Startede dag 1 i går. Der er nul og niks sket med den. Den ligner bare en klat mel og vand blandet sammen til en kedelig masse, ingen bobler. What do?
Jeg har den i et glas med låg løst på.
Har du nogle tips til hvad der er sket, eller ikke sket.
Tænker lidt, hvor svært kan det være ?😂
På forhånd tak
Lene
Hej Lene
Tak for dit spørgsmål, og beklager at det har taget lidt tid at svare.
Der er flere ting du kan gøre, for eksempel at
1. Når du laver blandingen skal du bruge stuetempereret vand, og glasset skal stå i stuetemperatur dvs. ca. 20-21 grader
2. Du kan løsne låget endnu mere, måske endda lægge det på klem.
3. Du kan lade den første omgang trække lidt længere end de 24 timer gerne op til 48 timer.
Det er vigtig at surdejen ikke udsættes for varme, så her om sommeren kan det være en god idé at sætte den i det køligste rum du har, hvor temperaturen er rimelig stabil døgnet rundt.
Det er ikke nødvendigvis svært at lave surdej, men det kan fejle. Jeg har så sandelig fejlet med en del af mine, og så er det bare forfra og om igen. Det skal nok lykkedes ;-D
Mange hilsner
Lene
Pingback: Økologisk hjemmebagt rugbrød - Lene Aagaard