Jeg behøver jo nok ikke komme med de lange forklaringer på hvad en brændenælde (Urtica Dioica) er, den har de fleste af os stiftet bekendtskab op til flere gange, og de fleste gange har det nok ikke været særligt behageligt. Brændenælden er vel egentlig også i mange år blevet set ukrudt der bare skulle udryddes. Personligt så har mit forhold til brændenælde fornylig ændret sig fra at være enhver haveejers mareridt, til at være min gode ven i nøden.
Det er en sejlivet plante, i hvert fald har vi ikke fået færre med årene, snarere tværtimod. Men forleden da min mand slog hæk, og besluttede i samme omgang at slå alle brændenælder i haven, der blev jeg helt skuffet, for jeg er begyndt at bruge dem i mine juicer og i min mad og pludselig kunne jeg ikke bare gå ud og hente forsyninger.
RoundUp er blevet forbudt hjemme ved os, ikke nok med at skidtet forgifter vores jord, det rammer i den sidste ende også os selv, og personligt er det ikke noget jeg har lyst til at udsætte min krop for. Det betyder så også at ukrudtet har fået fantastiske levevilkår i min have. Det positive ved det er så at jeg er begyndt at bruge ukrudtet – nu er det jo ikke længere ukrudt, det er planter, og mange af dem, ikke mindst brændenælden, er helt tilbage i gammel tid blevet betragtet som en lægeplante, ikke mindst på grund af det høje indhold af klorofyl, mineraler og vitaminer.
Hjemme hos mig har brændenælden fået fornyet sin status. Den står nu på højt på listen sammen med mit hvedegræs, og det siger ikke så lidt. Personligt ser jeg hvedegræs som en plante med så sindsygt mange egenskaber som gavner os, at det nærmest er naturens vidundermedicin nr. 1. Brændenælden kommer ind på en 2. plads efter min bedste overbevisning. Nedenfor har jeg opstillet de gode egenskaber ved brændenælden, og du vil se at brændenælden ligesom hvedegræsset er sygdomsbekæmpende.
Det er brændenælden god til:
- Man har ved en reagensglas undersøgelse af brændenælden fundet ud af, at den kan hæmme de væsentlige inflammatoriske reaktioner, som giver sæsonmæssig allergi, såsom høfeber, pollenallergier og lignende.
- I dag ved man, at der ved slidgigt optræder farlige cellegifte (cytokiner), der angriber ledbrusken og ødelægger den. Det er på den måde at der opstår betændelse og smerter. Brændenælden indeholder stoffer, der er i stand til at bremse slidgigten ved at hæmme cytokinernes skadelige virksomhed.
- Mineralsammensætningen i brændenælde virker desuden stærkt basisk, hvilket betyder, at den også er et godt middel ved urinsur gigt, eksem, halsbrand og sur mave.
- På grund af sit store mineral- og især jernindhold er et tilskud af brændenælde et styrkende middel ved anæmi (blodmangel), nedsat immunforsvar, sprøde negle og glansløst og “træt” hår.
- Unge i puberteten som er plaget af bumser (akne), kan med fordel drikke 1 liter brændenælde-te fordelt i løbet af dagen. Prøv at lave teen aftenen i forvejen og hæld den på vandflasker natten over i køleskabet. Så er den nem at tage med i skoletasken.
- På grund af sine blodrensende egenskaber er brændenælden også god til eksem. Bland den i maden og drik den som te. Brændenælden vil styrke hele dit immunforsvar.
Brændenælden er god til alle typer af allergier. Ovenfor nævnte jeg blandt andet høfeber, har du det, så prøv at drikke 3 krus brændenælde te fordelt hen over dagen. Det virker. Men husk på, at du sikkert har været lang tid om at opbygge allergien, og det er bedre OG nemmere at forbygge end at behandle, så hvis du for eksempel lider af græsallergi, så begynd at drikke brændenælde-te 1 måned før pollenstart, så din krop er forberedt. Virkningen er langt større end når allergien først er brudt ud, og kroppen er stresset i forvejen.
Vil du vide mere om hvordan du nemt kan få fat i brændenælde, så læs mere om brændenælden her
Pingback: Dyrk din egen Brændenælde - Veganeren